top of page

Fòssils de l'Eocè, Gurb (Osona): foraminífers (discocyclines, asterodiscus, operculines), briozous, esponges, mol·luscs (cargols, bivalves), eriçons, serpúlids (cucs), bioturbacions (empremtes, rastres, caus), lumaquel·les...

L'Eocè és la segona època del Paleogen, una de les subdivisions del Cenozoic. Comprèn el temps entre el final del Paleocè (fa 56,0 milions d'anys) i el principi de l'Oligocè (fa 33,9 milions d'anys). Durant l’Eocè es van formant totes les serralades alpines (serralades amb orientació est-oest a uns 40 graus de latitud com: Picos de Europa, Pirineus, Balcans, Himalaia, etc).

Fa entre 50 i 35 milions d’anys, el que ara és la Catalunya central estava ocupat per un braç de mar que s’eixamplava cap a l’oest i connectava amb l’Atlàntic. Cap a l’est, un reduït estret no sempre obert comunicava amb el que es coneix com el Mar de Tetis, precedent de l’actual Mediterrani. Com a conseqüència d’aquest fet tota Osona quedà coberta  pel mar durant l’Eocè.  Fa al voltant de 35 milions d'anys (Eocè superior) el mar es va anar restringint fins a assecar-se.

Els fòssils -de les margues de Gurb-, que veureu a continuació en són un testimoni.

​

  • Més informació en format PDF: aquí

bottom of page